Selskabet DANSKE TORDENSKIOLD-VENNER  
 
Tilbage til forsiden
Tilbage til
Hvad skete der...
 


Tordenskiold i fuld uniform på Kulturnatten

  Selskabets medlemmer Henrik Wenkens og Mogens Christensen mødte i Holmens Kirke kl. 17.00 for at deltage i briefingen om programmets afvikling. Deltagere var desuden kirkens ansatte. Det blev meddelt, at kirken var vært ved skafningen i U-båden fra kl.18.45 (lasagne/brød samt kaffe og kage)

Vi forlagde derefter til Kapelsalen sammen med kirketjeneren, hvor de levende lys på kandelaberne blev tændt og placeret på hver side af Tordenskjolds sarkofag. Selskabets fane, A-skiltet samt flyers var allerede på plads.

Kirketjeneren viste os en lille detalje på sarkofagen, nemlig en indgravering der viste, at sarkofagen havde været åbnet i slutningen af 1800-tallet, og at man da havde konstateret Tordenskjolds tilstedeværelse i fuld uniform og i velbevaret stand. Det var en oplysning, vi fik brug for senere på aftenen!

Da vejret jo var forrygende dårligt, gik publikums ankomst lidt trægt, men efter kl. 19.00 gik det bedre. Vi havde mulighed for at byde velkommen og introducere vores søhelt med et: 'Her hviler Danmarks største søhelt og han ligger der rent fysisk, i fuld uniform'. Vi fornemmede på publikum, at han blev meget nærværende og informationerne om hans karriere fra kadet til admiral på kun 10 år blev modtaget med interesse.

Efter således at have fanget publikums opmærksomhed, var det naturligt at fremhæve, at Tordenskjold ikke kun var historie, men at hans navn blev holdt i hævd gennem Tordenskjold Selskabet, og med en flyer i hånden kunne de stifte nærmere bekendtskab om Selskabet aktiviteter. Her henviste vi især til uddelingen af Tordenskjold Prisen og grundlaget herfor.

Der var et par publikummer der spurgte, om det var rigtigt, at nordmændene ville have Tordenskjold hjem til Norge.

 

Jeg kunne bekræfte, at en sådan sag faktisk havde eksisteret i 1965, men var blevet afsluttet med, at Tordenskjold forblev i Danmark. De nærmere detaljer fandt jeg i jubilæumsbogen i afsnit 6 'Fru Friisagers øjenvidneberetning'.

    Kirketjenerne havde sidste år haft en del forespørgsler om at se Tordenskiolds sarkofag under koncerterne, hvor døren til kirkesalen var lukket for gennemgang til Kapelsalen. Derfor havde de i år udenfor kirken, lavet en henvisning til Kapelsagen og oplyst trappen med lyskæder.
Et flot og festligt skue.

Vi kunne godt have ønsket flere besøgende, men som sagt lagde vejret en dæmper på aftenens antal gæster. Vi havde vel besøg af ca. 300 personer i Kapellet, men Holmens Kirke har sikkert et mere nøjagtigt tal.