Selskabet DANSKE TORDENSKIOLD-VENNER  
 
Tilbage til jubilæum
 
   

H.K.H. Kronprins Frederik overrækker
Tordenskiold-Prisen 2015
til frømændene i Frømandskorpset.

I år skete der noget ganske særligt på Tordenskiolds 325-års fødselsdag 28. oktober 2015. Selskabet Danske Tordenskiold-Venner fejrede Søheltens fødselsdag med en festgudstjeneste i Holmens Kirke, hvor en ny flot Tordenskiold-kantate havde urpremiere, og efterfølgende fejrede Selskabet sit 50 års jubilæum på Søværnets Officersskole, Holmen, hvor H.K.H. Kronprinsen overrakte Tordenskiold-Prisen 2015.

Og modtager af Tordenskiold-Prisen 2015 er...

Frømændene i Frømandskorpset - som en synlig anerkendelse af det dygtige, professionelle og modige arbejde, de har udført ud for Afrikas Horn i kampen mod pirateri perioden 2008 – 2014.

Formanden for Selskabet danske Tordenskiold-Venner, kontreadmiral Lars Kragelund, motiverede uddelingen af Tordenskiold-Prisen 2015 med ordene:

“Tordenskiold-Prisen blev indstiftet i 1972, og er indspireret af Sir Winston Churchills ord fra 1942: “Most – if not all – of the Navy’s work goes on unseen”. Lige siden har Selskabet Danske Tordenskiold-Venner på Tordenskiolds fødselsdag den 28. oktober haft mulighed for – i samarbejde med Søværnet – at tildele en ”Tordenskiold-Pris” som en hæder til tjenestegørende officerer, befalingsmænd eller menige i Søværnet, der ikke er fyldt 30 år, og som ved mod, snarrådighed og dygtighed i tjenesten eller på anden fremragende vis har udrettet noget særligt og heltemodigt der viser, at de pågældende er værdige til at modtage en pris, som bærer Tordenskiolds navn.

Det er disse brave tidligere prismodtagere, som nu står linet op her bag mig, et tydeligt vidnesbyrd om. Hver især har de på deres måde - på et givet tidspunkt - udført heltegerninger som Søværnet og Selskabet har fundet berettiget til tildeling af en Tordenskiold-Pris. Det er ikke dem alle, der er til stede her i dag, men alle heltene og deres dramatiske bedrifter er indgående beskrevet i hæftet ”Tordenskiold-Pris til Søværnets helte”, som Selskabet udgav i 2010, og på Selskabets hjemmeside.

Disse kriterier opfylder de medlemmer af Frømandskorpset, som der i denne forbindelse tænkes på til fulde, men da de af operative og sikkerhedsmæssige årsager ikke kan træde frem som enkeltpersoner, har Selskabets generalforsamling i fuld enighed og efter samråd med Søværnet besluttet at tildele Tordenskiold-Prisen 2015 til frømændene i Frømandskorpset, og lade korpsets chef modtage prisen som repræsentant for prismodtager.

Jeg skal derfor bede korpsets chef, kommandørkaptajn Stefan Neubauer Andersen, om at komme herop på scenen som repræsentant for prismodtager.

Specifikt tildeler Selskabet, i samarbejde med Søværnet, Tordenskiold-Prisen 2015 til frømændene i Frømandskorpset som en synlig anerkendelse af det dygtige, professionelle og modige arbejde som frømændene har udført ud for Afrikas Horn i kampen mod pirateri perioden 2008 – 2014”.

Jeg skal bede H.K.H. Kronprins Frederik om at forestå overrækkelsen af Tordenskiold-Prisen 2015 til frømændene i Frømandskorpset, her repræsenteret ved korpsets chef.

H.K.H. Kronprinsen overrækker Tordenskiold-prisen 2015 med ordene:

Et diplom med motivationen for tildeling af Tordenskiold-Prisen; her med påskriften:

”Selskabet Danske Tordenskiold-Venner tildeler frømændene i Frømandskorpset Tordenskiold-Prisen 2015 for den betydningsfulde, professionelle, modige og fremragende indsats som frømændene har udført i Adenbugten og Det Indiske Ocean ud for Somalias kyst i kampen mod pirateri i perioden 2008 – 2014”.

Diplomet er underskrevet af Chefen for Marinestaben og Selskabets formand.

En Tordenskiold statuette af bronze som et synligt tegn på værdigheden.

En penge pris, der i jubilæumsåret 2015 er blevet beløbsmæssigt tidoblet med bistand fra en velvillig fond, og derfor i år udgør et samlet beløb på 50.000 kr.

Og sidst, men ikke mindst:

Kontingentfrit medlemskab af Selskabet Danske Tordenskiold-Venner for ti aktive frømænd i Frømandskorpset”.

 

 
    klik på billederne for at se dem i fuld størrelse