Om Tordenskiold

At søhelten Peter Tordenskiold rangerer så højt blandt vore nationalhelte, skyldes en betagende blanding af vovemod, dristighed, taktik og godt sømandskab, som belønnedes, da den kun 25-årige kaptajn Peter Wessel i 1716 blev adlet og fik det fængende navn Tordenskiold. 

Kun tre år senere blev han udnævnt til viceadmiral efter erobringen af Marstrand og fæstningen Karlsten, hvor Tordenskiolds soldater marcherede i takt med den øvrige psykologiske krigsførelse.

Denne episode blev kronen på værket i et mildest talt usædvanligt liv, som tog sin begyndelse den 28. oktober 1690 i Trondheim i Norge og fandt sin tragiske afslutning kun 30 år senere i en duel, som måske var led i et komplot.

Hans barndom ved vi kun lidt om. Men få udokumenterede beretninger vidner alle om et menneske gjort af det stof, der skabes legender af.

13 år gammel dukkede han op på Holmens Kadetskole. Han blev dog først optaget, da han var 19 år gammel. I mellemtiden sejlede han blandt andet med slavetransport til Vestindien, hvorfra han vendte hjem som tredje styrmand.

Kadetskolen og den unge Peter Wessel viste sig som uforenelige størrelser. Han blev derfor hurtigt sendt ud for at “bestå sin eksamen til søs”. At denne uregerlige norske knægt skulle ende som viceadmiral og adelsmand 10 år efter, havde ingen forestillet sig.

Da Peter Wessel blev adlet til Tordenskiold var kammeraterne fra skolen netop avanceret til løjtnanter.

Tordenskiolds lynkarriere og farverige liv er beskrevet i utallige bøger.

Digtere som Oehlenschläger og Drachmann har hyldet ham på vers, og de mange anekdoter og historier om hans forbløffende bedrifter er folkeeje.

I øvrigt er det mest utrolige ved dem, at de fleste er sande.

Det er de færreste danskere og nordmænd, som ikke kender til Tordenskiold.

Den gamle skillingsvise, tændstikkerne og ikke mindst dét, at han kunne slå svenskerne gang på gang, har gjort sit til at fasttømre mindet om alle tiders søhelt i danskeres og nordmænds bevidsthed.

Vil De vide mere om Tordenskiolds eventyrlige liv og den seneste forskning om søhelten, har De her muligheden for at finde sammen med det helt rigtige selskab.